Pessac-Leognan A.C., Domaine de Grandmaison

Zeer expressief, met mooie tonen van vers fruit (framboos, zwarte bes), draagt ​​het boeket de sporen. In de mond neem je het hout waar, maar zonder het fruit te verpletteren. Dikke krachtige smaak, sappig met mooi verweven tannines. Fijn en goed uitgebalanceerd is het geheel een echte harmonie.

 
Volle rode wijn.
Grillades, rood vlees, wildgerechten, lamsvlees, gerijpte kazen.
2008
Merlot (60%), Cabernet Sauvignon (35%) en Cabernet Franc (5%).
Voornamelijk kleikalksteen.
40% van de oogst wordt gedurende 5 maanden opgevoed in vaten van nieuw eikenhout en 60% in INOX-vaten. Daarna gebeurt de opvoeding in de zogenaamde koude kamer gedurende 10 maanden op eikenhout. Hiervan is 25% nieuw eikenhout. Dit proces noemt men ook wel: sur lies fines.
13 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Bordeaux
334
AOC Pessac-Leognan
6 flessen
Wijnhuis Domaine de Grandmaison

Domaine de Grandmaison

Sinds 1939 zijn de 19 hectare wijngaarden in Leognan al in de familie. Geleidelijk herbouwd sinds de jaren 70 door Jean en Françoise Bouquier en zijn vandaag de dag in overeenstemming met de eisen en dynamiek van de Pessac-Léognan Appellation.

Vandaag blijven de 3e en 4e generatie van de familie Bouquier zich inzetten voor Grandmaison. Planten, de wijngaard beheren, oogsten, vinificatie, marketing: alles wordt al bijna 50 jaar gedaan in dit familiebezit. Een traditie van fervent ondernemer die teruggaat tot François Bouquier, de moedige grootvader van de huidige manager. In 1897 liet hij zijn geboorteland Cantal op 14-jarige leeftijd alleen achter om in Bègles te werken als werknemer in kabeljauwmakerijen. In de jaren dertig lukte het hem om zijn eigen drooghuis te creëren aan de kades van Bègles. Tegelijk met zijn werk verwierf hij Grandmaison. Hij had de druiven daar geoogst en getroost in zijn keuze door zijn vrouw Jeanne. Hij was echt verliefd op de licht heuvelachtige, bosrijke landschappen verfraaid met de White Water Creek.  Zijn kleinzoon François Bouquier is in 1988 toegetreden. Sinds 1993 werkt hij er samen met zijn vrouw Mayi en in 2014 is hun neef Rémi Lartigue erbij gekomen. Hier begeleidt de wijnboer de druiven, met bijzondere aandacht voor de versterking van een rijk terroir dat een fruitige, complexe rode wijn biedt met een goed rijpingsvermogen.

Productie en vinificatie
Vlak vóór de oogst ontbladert men al deels de wijngaard. Om het juiste moment van oogsten te bepalen voeren ze een intensieve schouw uit in de wijngaard. De oogst wordt vervolgens volledig handmatig uitgevoerd. Zeer zorgvuldig worden ongewenste takjes, bladeren en dergelijke verwijderd. De persing is zacht: onder lage druk uitgevoerd ontstaat de beste garantie dat het sap onder de beste condities vrijkomt. Reeds de volgende dag wordt onder normale temperatuur het sap gezuiverd, afgetapt en gegist. 40% van de oogst wordt gedurende 5 maanden opgevoed in vaten van nieuw eikenhout en 60% in INOX-vaten. Daarna gebeurt de opvoeding in de zogenaamde koude kamer gedurende 10 maanden op eikenhout. Hiervan is 25% nieuw eikenhout. Dit proces noemt men ook wel: sur lies fines. In de lente van het daaropvolgende jaar voegen ze de drie druivensoorten samen, waarna zuivering van de wijn plaatsvindt door binding. Vervolgens is de wijn klaar om gebotteld te worden.