Nuits-Saint-George A.C. Les Terrasses du Chateau 2006

Delicate neus, bloemige en minerale aroma's in de neus, evenals een geroosterde rand. In de mond is deze wijn zeer openhartig en rond en heeft een zeer duidelijke minerale ondersteuning, enkele nuances van zoethout en een elegante en discrete eikensmaak. Mondvullend, dikke smaak, aromatisch, lange intense afdronk.

 
Grote witte wijn
Ideaal bij fijne vis, grote schaaldieren, gevogelte in saus en pittige kazen.
2006
Chardonnay
Klei en kalksteen.
14 tot 18 maanden in eikenhouten vaten (35% nieuwe vaten)
13 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Bourgogne
330
AOC Nuits-Saint-George
3 flessen
Wijnhuis Chateau Gris

Dit uit de 19de eeuw daterende kasteel ligt midden in een 3,5 hectare grote, ommuurde wijngaard met dezelfde naam. Dankzij een gerechtelijk besluit uit 1920 werd bepaald dat vanaf die tijd de naam Château Gris prevaleert boven de lieu dit "Les Crots" waar deze wijngaard op ligt. Bichot heeft deze "monopole" sinds 1978 in bezit en heeft de wijngaard geplant in terrassen op de helling van een heuvel op 280 meter boven zeeniveau. De percelen aan de voet van het kasteel zijn beplant met Pinot Noir en produceren de rode Château Gris, Nuits-Saint-Georges Premier Cru. De hoger gelegen percelen zijn beplant met Chardonnay en leveren de witte Nuits-Saint-Georges "Les Terrasses". De bodem bestaat uit klei, is rijk aan kalksteen en ligt op een onderlaag van gesteente uit het Bathonien (periode uit de midden Jura). Deze onderlaag laat de wortels tot grote diepte doordringen waardoor de planten in tijden van droogte niet lijden. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt hier 40 jaar. Ondanks de terrassen is de beplanting met 10.000 stokken per hectare ook hier zeer dicht te noemen. De rendementen zijn hierdoor laag en de kwaliteit hoog. Er wordt vanwege de hellingsgraad voornamelijk handmatig gewerkt en op een zo natuurlijk mogelijke wijze met alle respect voor de natuur. De druiven worden handmatig geoogst en bij aankomst in de hal vindt een zorgvuldige controle en selectie plaats waarna de trossen gedeeltelijk ontsteelt worden en via valdruk naar gistkuipen worden overgebracht. Inweking op lage temperatuur en langzame, temperatuur gecontroleerde vergisting. Rijping van 16  tot 18 maanden op uitsluitend Franse eikenhouten vaten die gemaakt zijn van hout uit de bossen van Tronçais, Allier en Vosges. Alleen de beste vaten belanden in de definitieve cuvée van deze uitzonderlijke wijn.

https://climatsdebourgogne.files.wordpress.com/2015/09/1.jpg