El Potro Frison, Limited Edition 2009

Dikke neus met donkerrood fruit, kruidigheid, leer, vol mondgevoel met dik fruit, kruidig, zwarte peper, ronde stoere afdronk die erg lang blijft hangen. EEN PERSOONLIJKE WIJN SCHEPPING GECOMBINEERD MET NIEUWSGIERIGHEID! Het kost tijd om een droom wijn te maken. Het kostte onze wijnmaker Daniel Giminez d’Alba 20 vintages over de hele wereld en 11 jaar microvinificatie van een ongelofelijke plas Monastrell, 11 jaar zoeken naar de beste wijngaarden, het telkenmale kiezen van de juiste oogstdatum, het aanpassen van mengsels, het perfectioneren van de wijn, rekening houdend met de veroudering in het vat..... en opeens heb je de overtuiging dat je het eindelijk helemaal snapt en durf je met gepaste trots de limited edition aan de wereld te tonen. Het hart van de Frison limited edition is een heel bijzondere wijngaard met Monastrell afkomstig uit het zuiden van DO Yecla (Murcia). Dit perceel is beplant met ongeënte Monastrell. Wijnstokken die Vitis Vinifera zijn van de wortels tot aan de druif. Van de Monastrell wijnstokken zijn geen klonen geselecteerd in laboratoria, maar is het resultaat van eeuwenlange selectie die wordt beheerd door lokale telers. Deze wijngaard is beplant met meer dan 50 jaar oude wijnstokken, een gigantische lange tijd hier in het duivelse droge Yecla klimaat. Dit is echter een streek die ons nooit teleurstelde, hoe moeilijk de jaargang ook was. De man achter de Frison limited edition is Daniel Giminez d’Alba, een Franse ingenieur / wijnmaker uit de Bourgogne met Spaans bloed en geboren in Lyon in 1975. Hij is wetenschapper van vorming en heeft een onrustige creatieve ziel. De liefde voor het maken van wijn kwam door de passie van zijn grootvader, een teler van de aloude Mencia wijnstokken in El Bierzo, Noord-West-Spanje. Hij omarmde deze wetenschap waar je gevoelens vaak belangrijker zijn dan de chemie en fysieke regels, en waar ervaring het beste diploma van alles is. De Monastrell Het is een Spaanse druivensoort, ook genoemd Mouvedre of Mataro. Komt oorspronkelijk uit de regio Valencia en wordt voornamelijk in de regio Murcia geplant. Een moeilijke druivensoort. De Monastrell vraagt om een warm en droog klimaat, zonnig ligging, en lage opbrengsten, om de complexiteit uit te drukken. Een delicate druif om te vinifiëren. De tannines kunnen veranderen van zoet tot de meest bittere vorm door paar keer overpompen. En tenslotte een druif die een haat/liefde relatie heeft met de lucht, waardoor veroudering in vaten een uitdagend proces is. Conclusie: De Frison Limited edition is niet de wijnmakers beste vriend, maar wel een zeldzame delicatesse als gastronomische wijn. De vinificatie De met de hand geoogste Monastrell heeft slechts een opbrengst van ongeveer 8hl/ha!! Zodra de druiven in het vat zaten, hebben we 50% van het sap weg laten vloeien (bloeden) om de wijn nog meer concentratie te geven. Een koude maceratie gedurende 48 uur, gevolgd door 14 dagen lang temperatuur gecontroleerde gisting met een inheemse gist. En sjoch ris. De wijn heeft vervolgens haar malolactische gisting gehad in nieuwe Franse eiken vaten. Een 500 liter vat voor de Monastrell en 225 liter vaten voor de Syrah en de Garnacha. Na 23 maanden rijpen in de vaten is de wijn licht gefilterd en gebotteld. Voor wie is eigenlijk de Frison Limited edition gemaakt? Deze wijn is speciaal gemaakt voor wijn avonturiers die niet bang zijn om door de ruwe schoonheid en authenticiteit heen te proeven. Om vervolgens door rechte lijnen, die plotseling een bocht inzetten, naar de oneindigheid geslingerd te worden en uw zintuigen de bocht uit laten vliegen. Het is voor geduldige mensen die de tijd nemen om rustig te luisteren naar een goed glas wijn, ook al is het op sommige momenten bijna niet te volgen. Wij maakten in 2009 totaal 618 flessen Frison Limited edition voor u Tsjoch

 
Volle krachtige rode wijn.
Stevige wildgerechten, rood vlees, grillades, lamsvlees, oude en overjarige kazen, pure chocolade.
2009
Monastrell van ongeënte
 Europese stokken van minimaal 50 jaar
 oud.
Droog zonneterrasgebied,
 opbrengst van 8 hl per ha.
23 maanden op nieuwe franse bariques.
15 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Spanje
Murcia
296
D.O. Yecla

6 flessen
Wijnhuis Daniël Alba Bodegas

De Frison limited edition

Het kost tijd om een ​​droom wijn te maken. Het kostte onze wijnmaker Daniel Giminez d’Alba  17 vintages over de hele wereld en 8 jaar microvinificatie van een ongeloofelijke plas Monastrell,  8 jaar zoeken naar de beste wijngaarden, het telkenmale kiezen van de juiste oogstdatum, het aanpassen van mengsels, het perfectioneren van de wijn, rekening houdend met de veroudering in het vat..... en opeens heb je de overtuiging dat je het eindelijk helemaal snapt en durf je met gepaste trots de limited edition aan de wereld te tonen.

Het Hart van de Frison limited edition

Het hart van de Frison limited edition is een heel bijzondere wijngaard met Monastrell afkomstig uit het zuiden van DO Yecla (Murcia). Dit perceel is beplant met ongeënte Monastrell. Wijnstokken die Vitis Vinifera zijn van de wortels tot aan de druif. Die Monastrell wijnstokken zijn geen  klonen geselecteerd in laboratoria, maar het resultaat van eeuwenlange selectie die wordt beheerd door lokale telers.  Deze wijngaard is beplant met meer dan 50 jaar oude wijnstokken, een gigantische lange tijd hier in het duivelse droge Yecla klimaat. Dit is echter een streek die ons  nooit teleurstelde, hoe moeilijk de jaargang ook was.

De man achter de Frison limited edition

Daniel Giminez d’Alba is een Franse ingenieur / wijnmaker uit de Bourgogne met Spaans bloed geboren in Lyon in 1975. Hij is  wetenschapper van vorming en heeft een onrustige creatieve ziel. De liefde voor het maken van wijn kwam door de passie van zijn grootvader, een teler van de aloude Mencia wijnstokken in El Bierzo, Noord-West-Spanje. Hij omarmde deze wetenschap waar je gevoelens vaak belangrijker zijn dan de chemie en fisieke regels, en waar ervaring het beste diploma van alles is.

De Monastrell

Het is een Spaanse druivensoort, ook genoemd Mouvedre of Mataro, oorspronkelijk uit de regio Valencia en geplant voornamelijk in de regio Murcia. Een moeilijke druivensoort. De Monastrell vraagt een warm en droog klimaat, zonnig ligging, en lage opbrengsten, om de complexiteit uit te drukken. Een delicate druif om te vinifieren waar de tannines kunnen veranderen van zoet tot de meest bittere vorm door paar keer overpompen. En tenslotte een druif die een haat/liefde relatie heeft met de lucht waardoor veroudering in vaten een uitdagend proces wordt.

Conclusie:

De Frison Limited edition is niet de wijnmakers beste vriend, maar wel een zeldzame delicatesse als gastronomische wijn.

De vinivicatie

De met de hand geoogste Monastrell heeft slechts een opbrengst van ongeveer 8hl/ha!!
Zodra de druiven in het vat zaten, hebben we  50% van het sap weg laten vloeien (bloeden) om de wijn nog meer concentratie te geven. Een koude maceratie gedurende 48 uur gevolgd door 14 dagen lang temperatuur gecontroleerde gisting met een inheemse gist. En sjoch ris. De wijn heeft vervolgens haar malolactische gisting gehad in nieuwe Franse eiken vaten. Een 500 liter vat voor de Monastrell en 225 liter vaten voor de Syrah en de Garnacha. Na 21 tot 22 maanden  
rijpen in de vaten is de wijn licht gefilterd en gebotteld.

Voor wie is eigenlijk de Frison Limited edition gemaakt

Deze wijn is speciaal gemaakt voor wijn avonturiers die niet bang zijn om door de ruwe schoonheid en authenticiteit heen te proeven om vervolgens door rechte lijnen die plotseling een bocht inzetten naar de oneindigheid geslingerd te worden en uw zintuigen de bocht uit laten vliegen. Het is voor geduldige mensen die de tijd nemen om rustig te luisteren naar een goed glas wijn, ook al is het op sommige momenten bijna niet te volgen.

We maakten in 2009 in totaal 618 flessen Frison Limited voor u.
Decanteren 1 uur voor het drinken is aan te bevelen.