Vintage Port 2004

Complexe neus met dik rood bessenfruit, kruidigheid en veel vanille, volle mond met zachte tannines, mooie zuren en rijke zoetheid, lange afdronk, nog veel rijpingspotentieel. Een vintage Port wordt al na twee jaar houtrijping gebotteld. Mits goed bewaard kan de wijn hierna nog tientallen jaren op fles verder rijpen. Jong is hij vol en fruitig van smaak met behoorlijke tannines. Het duurt echter zeker twintig jaar voordat een Vintage Port zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de rijping zet zich een flink depot af in de fles. Om dit depot achter te laten in de fles is het noodzakelijk zo’n fles te decanteren. Een goede Vintage port moet iedereen eens in zijn of haar leven geproefd hebben. Het is namelijk een unieke smaakbeleving en een genot om te drinken. Een goede Vintage port smelt bijna op je tong, geeft daarnaast een zorgvuldig samengesteld boeket af en doet je hunkeren naar meer. Elke slok is een ware betovering.

 
Past goed bij stevige kazen(waaronder blauwschimmel kaas), noten, druiven, gedroogd fruit of bij chocolade desserts. Maar is ook zeker aan te raden als aperitief.
2004
Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
Schist en graniet vermengd met zand, kalksteen, grind en kleigronden.
2 jaar houtrijping
19,5 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Portugal
Douro
285
6 flessen
Wijnhuis Caves Santa Marta

Sinds vijf decennia is de Cooperatie van Santa Marta gevestigd in de hart van het Duoro gebied, Santa Marta de Penaguiao. 250 jaar geleden was dit gebied een van de eersten met een officiele wijnkwalificatie. Na 200 jaar konden een aantal boeren zich niet meer vinden in de kwaliteit van de regionale wijnbouw en zagen het als de beste manier om voor verbeterde kwaliteit te zorgen door zich te verenigen in een cooperatie. In 1998 werd dit bekroond toen Santa Marta als eerste cooperatie een vintage port produceerde en in 2001 werd Santa Marta uitgeroepen tot beste cooperatie van het land. Ook vandaag staat bij Caves Santa Marta de kwaliteit voorop, wat resulteert in een prachtige serie, toegankelijke portwijnen, varierend van ruby tot vintage.