Virgile Rouge, Coteaux du Languedoc A.C. (kist van 12)

Een diepe robijnrode kleur. In de neus is zwarte bes, pruimen en cacao te ruiken. In de mond is het gestructureerd met stevige tannines en een fruitige zuurgraad, de aroma's in de neus worden bevestigd in de mond, met hints van de garrigue die in de lengte blijven bestaan. Deze wijn is krachtig en gespannen. Best gedecanteerd bij ongeveer 18° C. Het kan gemakkelijk 15 jaar worden bewaard. Signature Bio 2010: Or Guide Gilbert et Gaillard 2011: 89/100 Jancis Robinson Tasting note: 17,5 Chocolatey on the nose, unfolds to generous perfumedcherry. The fruit is so ripe that it bursts in the mouth, sweet and as generous as the bouquet. Tight tannins, and very dense. Liquorice and a roasted-fruit edge and dusty church-pew spices. Some elegance, just countered by perceptible heat on the finish, holding it back from greatness. (Tamlyn Currin for JancisRobinson.com)

 
Grote rode wijn
Aanbevolen bij gegrild lamsvlees met thym of bij de Corsicaanse kaas “fleur de maquis”. De wijn is ook erg lekker met rood vlees.
2006
30% Carignan, 40% Grenache, 30% Syrah
uitgestrekte steenachtige, kleiige rivierterrassen, die afdalen tot aan de rivieroevers.
12 maanden in eiken fusten, 12 in betonnen tanks en 3 maanden op fles
14,5 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Languedoc
21
AOC Coteaux du Languedoc St Saturnin
12 flessen
Wijnhuis Domaine Virgile Joly

Hoe vaak proef je een wijn waar een boek over geschreven is? Virgile Joly is een nieuwe jonge wijnmaker uit de Languedoc die op zeer kleinschalige wijze bezig is met het maken van superieure wijnen. In zijn boek ‘Een jaar in de Languedoc’ volgt de schrijver Patrick Moon een jaar lang de belevenissen op het bijzondere Domaine Joly. Virgile Joly maakt sinds 2000 zeer geconcentreerde wijnen met zeer lage opbrengsten van gemiddeld minder dan 30 hectoliter per hectare. Uiteraard werkt hij biologisch. De wijnstokken bevinden zich in de gemeenten St Saturnin, Jonquieres en Arboras op een hoogte van 100-400 meter, aan de voet van de Larzac, rijk aan de parfums van het omringende kreupelhout. De Herault wordt gevormd door uitgestrekte steenachtige, kleiige rivierterrassen, die afdalen tot aan de rivieroevers.Het klimaat is typisch mediterraan, gekenmerkt door uitzonderlijke zonneschijn en de zware regenval van lente en herfst, Saint Saturnin ligt in de 'gangen' van de koude winden van de Tramontane en de Mistral, de ene komt uit het noordoosten, de andere uit het noorden west. De wijnstokken bevinden zich in de zone van de Appellation d’Origine Controle (AOC): Coteaux du Languedoc - Terrasses de Larzac, en profiteren van de lokale aanduiding: Saint Saturnin. De druivensoorten zijn grenache blanc, et rouge, syrah, carignan en cinsault. De wijnstokken zijn 25-50 jaar oud en worden biologisch geteeld; de opbrengsten worden gereguleerd in overeenstemming met de wijnen. Ze worden opzettelijk laag gehouden, gemiddeld minder dan 30 hectoliter per hectare. Handmatig werken heeft de voorkeur omdat het, door hun eigen ogen en handen te gebruiken, beter aansluit bij de individuele behoeften van elke wijnstok en elk perceel wijnstokken.