Late Bottled Vintage Port 1997

Verfijnd aroma van rood fruit, casis, jam en kruidigheid, frisse smaak met mooie zuren. De Late Botteld Vintage Port (LBV) is officieel geen Vintage port maar een variant hierop. LBV wordt wel van de betere wijngaarden gemaakt. De naam verklapt al een beetje wat LBV wel is. LBV port wordt juist veel langer op houten vaten gerijpt. Namelijk tussen de 4 en 6 jaar en is daarom ook veel verder in het rijpingsproces. De LBV’s kunnen dan ook direct worden gedronken. LBV port heeft slechts een klein beetje sediment in de fles omdat ze gefilterd worden. Vintage port moet binnen 2 dagen opgedronken worden, LBV daarentegen is heel goed een maand houdbaar nadat de fles geopend is. Daarom heeft een LBV fles vaak een korte kurk met dop die je na opening weer kunt sluiten. Er zijn ook een aantal LBV ports met een lange kurk. Deze zijn beter lange tijd te bewaren in een kelder of wijnbewaarkast en kunnen wat meer sediment bevatten.

 
Past goed bij stevige kazen(waaronder blauwschimmel kaas), noten, druiven, gedroogd fruit of bij chocolade desserts. Maar is ook zeker aan te raden als aperitief.
1997
Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Francesa.
Schist en graniet vermengd met zand, kalksteen, grind en kleigronden.
Gebotteld in 2001 dus 4 jaar houtrijping.
20 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Portugal
Douro
282
6 flessen
Wijnhuis Caves Santa Marta

Sinds vijf decennia is de Cooperatie van Santa Marta gevestigd in de hart van het Duoro gebied, Santa Marta de Penaguiao. 250 jaar geleden was dit gebied een van de eersten met een officiele wijnkwalificatie. Na 200 jaar konden een aantal boeren zich niet meer vinden in de kwaliteit van de regionale wijnbouw en zagen het als de beste manier om voor verbeterde kwaliteit te zorgen door zich te verenigen in een cooperatie. In 1998 werd dit bekroond toen Santa Marta als eerste cooperatie een vintage port produceerde en in 2001 werd Santa Marta uitgeroepen tot beste cooperatie van het land. Ook vandaag staat bij Caves Santa Marta de kwaliteit voorop, wat resulteert in een prachtige serie, toegankelijke portwijnen, varierend van ruby tot vintage.