Magic Mountain Riesling

De MAGIC MOUNTAIN wordt met recht de tweede wijn van onze GrandCrus genoemd, omdat we voor deze cuvée voornamelijk druiven gebruiken van onze steile hellingen in de Rüdesheimer Berg. De MAGIC MOUNTAIN presenteert zich met koele mineraliteit en een weelderige neus. Ook vinden we lichte kruidige nuances die typisch zijn voor deze vintage met een pittige gisttoets. De MAGIC MOUNTAIN omlijnt de mond perfect met zijn fijne mineraliteit, gecombineerd met rijpe appel, mirabellen en perzik. De fijne kruidenaroma's van de berg zijn terug te vinden in heel subtiele hints.

 
Grote wiite wijn.
Bij deze wijn kunnen we ons goed gebakken tonijn voorstellen met teriyaki groenten of snoekbaars op passievruchtschuim met geglazuurde kerrie-avocadoblokjes.
2019
Riesling
De Rüdesheimer Berg wordt vooral gekenmerkt door het Taunus kwartsiet. De afzonderlijke lagen verschillen echter sterk in hun mineraal karakter. In het oostelijk deel vinden we op intensieve bij mengingen van grijze leisteen, terwijl elders voornamelijk kwarts en kwartsiet voorkomen. Het westelijke deel wordt niet alleen gekenmerkt door kwarts maar ook door rode leisteen, wat de wijnen een zeer intense mineraliteit en complexiteit geeft.
De druiven zijn tot begin oktober 2019 geoogst en na een korte maceratieperiode zorgvuldig geperst. Resultaat een zeer heldere en aromatische most. De cuvées werden samengevoegd om de best mogelijke balans tussen de vier berglocaties te bereiken en door de spontane harmonieuze fermentatie te leiden. Rijping gedurende 6 maanden voornamelijk in grote, oude eikenhouten vaten. Door de 'sur lie' methode bereiken we een zeer aantrekkelijk mondgevoel en een goed rijpingspotentieel.
12,5 %
Sulfiet
schroefdop
750 ml
Duitsland
Rheingau
722
VDP 50 hl / ha.
6 flessen
Wijnhuis Weingut Leitz

De geschiedenis van Leitz

De geschiedenis van de familie Leitz uit Rüdesheim gaat terug tot 1744. Johannes Leitz werd geboren in Rüdesheim am Rhein in 1964. Zijn grootvader Josef Leitz herbouwde de wijnmakerij nadat deze in de Tweede Wereldoorlog volledig was verwoest. Daarna werd het wijnhuis korte tijd gerund door Johannes vader, die stierf toen Johannes 14 maanden oud was. De moeder van Johannes Leitz nam het bedrijf als bijzaak over totdat Johannes Leitz in 1985 het bedrijf van 2,9 ha overnam, na een opleiding tot meester-wijnbouwer.

Sindsdien heeft Johannes Leitz het bedrijf naar een nationaal en internationaal succesvolle wijnmakerij geleid met een opmerkelijke omvang van bijna 120 hectare (waarvan ongeveer 40 hectare eigendom). De belangrijkste afzetmarkten zijn Duitsland, Noorwegen, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten.

De gestage groei van de afgelopen jaren heeft het bedrijf geenszins geschaad; de droge topwijnen van de Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rüdesheimer Berg Rottland en Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels behoren nog steeds tot de topwijnen in Duitsland. Zijn wijnen hebben een individuele signatuur en weerspiegelen het terroir van de Rüdesheimer Berg.

Naast zijn met terroir geaccentueerde topwijnen is Johannes Leitz er ook in geslaagd wijnen als Dragonstone en de EINS-ZWEI-DRY, die de “Communication Design Award 2009” won, te ontwikkelen tot internationaal succesvolle merken. Ondanks het grote internationale succes blijft Johannes Leitz stevig verankerd in zijn thuisland. Uit liefde voor zijn unieke wijngaarden en de bewondering van de grote Rüdesheimer Berg, die tot het Werelderfgoed Midden-Rijndal behoort, zet Johannes Leitz zich -in samenwerking met de natuurbeschermingsautoriteiten- in voor het behoud van dit eeuwenoude culturele landschap en herstelde de grotendeels vergane terrassen in de topwijngaarden BERG ROTTLAND en BERG KAISERSTEINFELS.

Johannes Leitz is sinds 1996 lid van de VDP (Vereniging van de Beste Wijnproducenten in Duitsland) en een van de weinige ambassadeurs voor Duitse Rieslings die de moderne kwaliteiten en kennis van deze heerlijke wijnen naar de internationale markten van vandaag hebben gebracht.

Als hoogtepunt van zijn succes tot nu toe werd hij door Gault Millau uitgeroepen tot "wijnbouwer van het jaar 2011" en ontving de wijnmakerij uiteindelijk de langverwachte 5e druif / 5e ster in Gault Millau en Eichelmann in 2019, die tot de belangrijkste Duitse wijngidsen behoren. Met deze onderscheiding is de wijnmakerij een van de beste wijnmakerijen in Duitsland na consistente kwaliteitsoptimalisatie. Het eert ons des te meer omdat het een ontwikkeling op lange termijn is die werd beoordeeld door de twee wijngidsen.

Niet alleen met de wijnen is Johannes Leitz een pionier, de afgelopen jaren heeft hij een serie alcoholvrije wijnen gecreëerd, met de gedachte dat elke alcoholvrije wijn een weerspiegeling van de druif en zijn ondergrond moet zijn. Een serie karaktervolle alcoholvrije wijnen, die gelden als referentie voor alcoholvrije wijnen over de hele wereld. En ook met de ontwikkeling van deze wijnen wordt niet stil gezeten. Er wordt volop geëxperimenteerd met andere druivenrassen, maar ook gezocht naar een verdere verfijning van het product. Never a dull moment. 

Leitz alcoholvrij in de pers:

De alcoholvrije wijnen van Leitz worden vaak beschreven en geroemd in de Nederlandse, maar ook internationale pers. Hieronder vindt u een aantal artikelen waar lovend of informatief over de alcoholvrije wijnen van Leitz wordt geschreven. 

AD 25-07-2020 AD 24-05-2020 Het Parool 20-05-2020 Misset Horeca 03/2020 Flavorflav DEC-2019

Berg Schlossberg