Sancerre SILEX

Lekker minerale en licht ingetogen neus van pompelmoes, limoen, groene appel en noties van stekelbes. Tintelend fris in de mond met een fijne rokerigheid op de achtergrond. Edel en opmerkelijk evenwichtig karakter. Levendige en lange finale die je de kans geeft om nog rustig even na te genieten. Warm gematigd klimaat met regelmatige neerslag. Zelfs in de droogste periode valt er regen. Relatief hoge temperatuursverschillen.

 
Strakke witte wijn
Heerlijk bij geitenkaas en vis (zeebaars).
2018
Sauvignon blanc
De ondergrond in Chavignol wordt gedomineerd door de befaamde kalk- en kleiafzettingen uit het Kimmeridgiaan tijdperk. Dezelfde ondergrond die ook in Chablis zorgt voor een fris en mineraal karakter. Aparte wijngaard in het Oostelijke deel van Sancerre. Verhoogde aanwezigheid van vuursteen in de bodem. (Silex)
Druiven worden met de hand geplukt. Temperatuur gecontroleerde fermentatie op inox. Rijping op zijn Lie gedurende 6 maanden. Korte rijping op de fles waarna commercialisatie.
13 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Loire
642
AOC Sancerre
6 flessen
Wijnhuis Domaine Paul Thomas

De wijngaarden van Paul Thomas situeren zich in het rustieke dorpje Chavignol aan de voet van de Côte des Monts Damnés. De bevoorrechte gronden bevatten veel kalk en zijn vergelijkbaar met de roemrijke "oesterbank" gronden in Chablis (Terres Blanches met heel veel fossielen van schelpdieren, kalkhoudende bodems van Les Caillottes en de unieke Sancerre Silex in Saint-Satur die een opmerkelijke mineraliteit geeft). Chavignol is ook gekend als één van de weinige echte herkomstbenamingen van kaas, namelijk de befaamde Crottin de Chavignol (lokale geitenkaas). Deze laat zich, hoe kan het ook anders, als geen ander combineren met de plaatselijke Sancerre-wijnen. Tegenwoordig leidt zoon Raphaël Thomas het kleine familiebedrijf. Eigenlijk ambieerde hij een carrière in de fysica, maar nadat zijn vader plots in 2000 overleed, besloot hij om de familietraditie voort te zetten. Hij hecht veel belang aan een natuurlijke vinificatie en fermentatie in oude, traditionele houten kuipen, en wil van elke cuvée een optimale expressie van Sancerre maken. Elke kuip druiven wordt manueel geoogst en van de steile hellingen gedragen. Door de verschillende eigenschappen van zijn gronden kan hij enkele prachtige Sancerres met uiteenlopende karakters produceren. Zijn wijnen etaleren dan ook een ideaal evenwicht tussen intensiteit en structuur en verzekeren elke wijnliefhebber het nodige drinkplezier.