Niepoort Vintage Ruby Port
Een vintage Port wordt al na twee jaar houtrijping gebotteld. Mits goed bewaard kan de wijn hierna nog tientallen jaren op fles verder rijpen. Jong is hij vol en fruitig van smaak met behoorlijke tannines. Het duurt echter zeker twintig jaar voordat een Vintage Port zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de rijping zet zich een flink depot af in de fles. Om dit depot achter te laten in de fles is het noodzakelijk zo’n fles te decanteren. Een goede Vintage port moet iedereen eens in zijn of haar leven geproefd hebben. Het is namelijk een unieke smaakbeleving en een genot om te drinken. Een goede Vintage port smelt bijna op je tong, geeft daarnaast een zorgvuldig samengesteld boeket af en doet je hunkeren naar meer. Elke slok is een ware betovering. Een Vintage port is de crème de la crème, de koning
Wijnhuis Niepoort
Opgericht in1842 door de Nederlander Eduard Kebe. In 1847 ging Kebe samen met Franciscus Marius van der Niepoort als zakenpartner. Omdat Kebe niet lang daarna overleed kwam het porthuis in volledig eigendom van de familie Van der Niepoort. De tegenwoordige (2012) wijnmaker is Dirk van der Niepoort (1964) en daarmee de 5e generatie. Zijn zus Verena is uitvoerend directeur per 2005. Men maakt er jaarlijks zo’n half miljoen flessen port en is daarmee een van de kleinere porthuizen. Hun port wordt als merk tot de meer zoetere beoordeeld. Er worden alle gebruikelijke typen geproduceerd, maar vooral veel Colheita’s. Gedurende de 5 generaties Van der Niepoort, heeft de familie Nogueira eveneens met 5 generaties het porthuis Niepoort bijgestaan met keldermeesters. Er worden - zoals veel andere porthuizen druiven ingekocht van diverse quinta’s - dat zijn boerenbedrijven die druiven verbouwen - in de Dourovallei. Dit in tegenstelling tot de “single quinta’s” die naast de verbouw van druiven ook zelf hun wijn maken. Voorheen had Niepoort geen eigen quinta’s. In de jaren 80 zijn er de eerste aangekocht.