Monbazillac Grande Reserve, Marque Hollandaise, Chateau Le Fagé

Intens oker/bruin, nog steeds uitgesproken fruitig met een flinke dosis gekonfijte abrikozen, extreem langdurige afdronk. Alleen zeer rijpe druiven, laat in de herfst met de hand geplukt, worden in de productie gebruikt.

 
Dessertwijn botrytis cinera
Na de intrekking van het Edict van Nantes kwamen veel protestantse wijnbouwers uit de streek rond Bordeaux naar Amsterdam. Zij hadden al goede banden met Holland, omdat hun witte zoete wijnen hier zeer geliefd waren. In Amsterdam aangekomen bouwden zij hun relaties op wijngebied verder uit, waardoor nog meer zoete wijnen geïmporteerd werden. Deze topwijnen werden op een gegeven moment zelfs speciaal voor de Hollandse markt gemaakt en kregen het keurmerk Marque Hollandaise.
1970
Semillon 80%, Sauvignon 10%, Muscadelle 10%.
Kalkhoudende kleigronden.
13,5 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Monbazillac
616
AOC Monbazillac
1 fles
Wijnhuis Chateau Le Fagé
Francois Gérardin cultiveert een wijngaard van 40 hectare op een toplocatie op de noordelijke helling van de Monbazillac. De wijnstokken die zich uitstrekken van de vallei tot de top van de heuvel groeien op kalkhoudende kleigronden. De rijke, sterke rode Côtes de Bergerac en de relatief zuurarme, droge witte Bergerac-wijnen groeien in het onderste deel van de wijngaard. De nobele zoete Monbazillac groeit naar de top van de heuvel. De nobele Botrytis cinerea ontwikkelt zich hier het beste op de overrijpe druiven. BALANS EN HARMONIE; Deze twee termen worden het meest gebruikt door Francois Gerardin bij het karakteriseren van zijn wijnen. Hij houdt niet van overmatige wijn. Zijn wijnen zouden fruitig zijn, maar niet om de aroma's te verstikken. De wijnen moeten ook zuur zijn, maar alleen zo sterk dat een passend alcoholgehalte de balans herstelt. Francois Gerardin leest de druiven laat wanneer een hoge rijpheid is bereikt, zowel voor de droge rode, rosé en witte wijnen als voor de Monbazillac. De wijnen worden traditioneel gerijpt op het kasteel; Koude gisting voor de droge witte en roséwijnen, temperatuurgecontroleerde gisting voor de Monbazillac en de rode wijn.
Een wijnmakerij met veel traditie. De wijnmakerij wordt zeer vleiend beschreven in het vakboek "Bergerac et ses Vins" onder de naam Château Le Fagé Monbazillac. In 1903 schreef Féret: "Zijn wijnen, die al lang bekend en gewaardeerd zijn in Nederland onder de naam FAGE MAURY, hebben hun reputatie behouden en blijven relatief hoge prijzen behalen - gebruikte en gelezen bes voor bes nadat de druiven volledig zijn bedekt met de botrytis cinera-paddenstoel en een mostconcentratie van 19 tot 22 ° Beaumé hebben bereikt. "