Chateau Carbonnieux, Grand Cru Classé de Graves
Château Carbonnieux blanc krijgt elk jaar goede tot lovende kritieken. In het bijzonder deze 2000, dit is de topper van de afgelopen 20 jaar. Lichte vanille en toast tonen, veel fris fruit, druiven, lindebloesem, citrus en abrikoos. Chateau Carbonnieux wordt het best geserveerd bij 15,5 graden Celsius, 60 graden Fahrenheit. De koele, bijna keldertemperatuur geeft de wijn meer frisheid en lift.
Wijnhuis Château Carbonnieux
Château Carbonnieux is een wijnproducent in de regio Pessac-Léognan in Bordeaux, waar zij rode en witte wijnen produceert op verschillende niveaus. Het landgoed werd gesticht in de 13e eeuw en in de daaropvolgende zes eeuwen ging het eigendom over van veel van de Franse burgerlijke families. De moderne geschiedenis van het kasteel begon halverwege de twintigste eeuw, toen het werd gekocht door de familie Perrin. Het kasteel en het omliggende landgoed ondergingen vervolgens een renovatie waarbij een nieuwe wijnmakerij en een fermentatiekelder werden gebouwd en een toename van wijngaarden van 45 tot 92 hectare (111 tot 227 hectare). Zowel de rode als de witte wijnen van Château Carbonnieux werden in 1959 geclassificeerd als Grand Cru Classé de Graves. In de wijngaarden worden de typische Bordeaux-variëteiten Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot, Sauvignon Blanc en Semillon geplant. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en worden aangeplant op gronden die rijk zijn aan grind, klei, zand en kalksteen die van nature goed doorlatend zijn. Château Carbonnieux streeft ernaar om overal in de wijngaarden biologische en duurzame landbouw te beoefenen. Voor zowel de rode als de witte wijnen gebeurt de fermentatie in roestvrij staal voordat ze in vaten gaan, waar malolactische fermentatie plaatsvindt. De grand vin blanc brengt 10 maanden op vat door, waar hij door meerdere battonages gaat; de grand vin rouge rijpt 18 maanden op eikenhout. Na het mengen worden beide wijnen beboet voordat ze worden gebotteld, een paar maanden rusten in de kelders en vervolgens worden vrijgegeven.