Sauternes AOC, Chateau Villefranche

Deze Sauternes van Château Villefranche uit het uitmuntende jaar 1989 behoort zeker tot de betere Sauternes wijnen. Heerlijke dessertwijn van druiven die aangetast zijn door de zogenaamde botrytis. Dat is een edele schimmel die ervoor zorgt dat de druiven indrogen en op die manier een zoete wijn produceren.Zacht en zeer aangenaam in de mond, zij is vol maar toch elegant en delicaat van structuur. Mooie complexiteit in de smaak met veel vers wit fruit, een tikje vanille en een snufje nootmuskaat.

 
Dessertwijn
Heerlijke zoete witte wijn die niet alleen past bij een dessert maar ook de kwaliteit heeft om bijvoorbeeld foie gras te vergezellen.
1989
Muscadelle, Sémillon
Oesterkalk, mergelaarde of kleigruis met een aantal lagen kiezelzand
Botrytis Cinerea of Pourriture Noble (Edele rotting)
14.5 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Frankrijk
Bordeaux
606
Sauternes
1 fles
Wijnhuis Château Villefranche

Château Villefranche is een van de oudste wijnhuizen in de Sauternes. 7 generaties zijn elkaar sinds de Franse Revolutie opgevolgd. De oorsprong van de naam van het wijnhuis gaat terug naar de oprichter die de heer Jean Gray is, oorspronkelijk afkomstig uit Maleville in Aveyron, voorheen Rouergue. Na zijn huwelijk in 1793 met een Barsacaise, (Afkomstig uit het plaatstje Barsac in de Sauternes) kocht hij een stuk land op de huidige locatie van het kasteel. Hij gaf deze de naam “Villefranche”.

“Jean Gray dit Villefranche” is dus in verwijzing naar de historische stad van zijn geboorteplaats Aveyron, maar ook vanwege de bijnaam gegeven door de inwoners van Barsac.

Het domein is gevestigd op het plateau van Haut-Barsac, in de buurt van de Ciron. De wijngaard heeft een breed scala van bodems met een overheersing van klei en kalksteen. Chateau Villefranche produceert hun typische dessertwijn nog steeds volledig handmatig en volgens de methodes die ze vroeger ook gebruikten. Kwaliteit altijd de prioriteit. 

De druivensoorten gebruikt voor de witte wijnen zijn de drie grote witte druivensoorten van de regio (Sémillon, Sauvignon, Muscadelle). Met als resultaat delicate, elegante (vanille, nootmuskaat) en zeer smaakvolle wijnen met een fantastisch evenwicht.