Burmester Tawny 10 years old port UITVERKOCHT

Deze 10 jaar oude Tawny Port dankt zijn volle fruitige elegante smaak aan zijn 10-jarige houtopvoeding. In het glas lichtbruin, terracotta in de rand. Prikkelend in de neus, vooral vijgen ruik ik. In de mond zoet, niet stroperig, gelijk gevolgd door de hoge zuren, ook prikkelend op de tong. Smaken van voornamelijk vijgen maar ook krenten, pruimen, hoestdrank.

 
Fantastisch bij desserts met caramel, gedroogde vruchten, kaneel en citrusfruit. Maar ook heerlijk bij een kaasplankje. Laten we nou net amandel/ vijgenbrood erbij hebben liggen. De combinatie met het brood was perfect.
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao
Schist en graniet vermengd met zand, kalksteen, grind en kleigronden.
10 jaar op eiken
20 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Portugal
Douro
603
1 fles
Wijnhuis Burmester

De familienaam ‘Burmester’ komt van het Duitse woord „Burgmeester“ (Burgemeester)  - aangezien de familie uit het kleine stadje Moelln in Noord-Duitsland kwam. In 1730, richtten Henry Burmester en John Nash een graanhandel op in Londen onder de naam Burmester & Nash. In 1750 verhuisde het bedrijf  naar Vila Nova de Gaia en begonnen zij met het verschepen van Port naar de Britse Eilanden en de rest van Europa. Aan het einde van de 18e eeuw werd de firma beëindigd, toen Henry Burmester en zijn twee zonen, Fredrick en Edward, een nieuwe bedrijf oprichtten voor de export van Portwijn: H.Burmester & Sons.

Na de dood van zijn vader in 1822, werd Fredrick een prominent lid van de Britse gemeenschap in Portugal, o.a. als Penningmeester van ‘The Factory House’ in Porto. Ook in Londen was hij nog zeer actief. Hier was hij  één van de oprichters van de ‘Westminster Bank’. Overigens waren er op dat moment meer leden van de Burmester familie actief in de financiële wereld; John William Burmester was de oprichter van de ‘London County Banking Company’.
De commerciële en financiële activiteiten van de familie Burmester werden zeer gewaardeerd in London. Zo is de meest bekende straat in de wijk Wimbledon, de ‘Burmester Road’.

De invasie van de troepen van Napoleon in Portugal dwong Frederick Burmester om het land te verlaten. Later, in 1834, werd Johann Wilhelm Burmester, een verre verwant uit Hamburg, gevraagd om de leiding van het bedrijf over te nemen. In 1880 werd de firmanaam veranderd in J.W. Burmester & Cº.

Uit het huwelijk van Johan Wilhelm kwamen zes zonen, die allen de commerciële belangen van de familie op het gebied van portwijn, verzekering, flessenproductie, het verschepen en de textielhandel voortzetten. De oudste zoon, Gustav Adolf, samen met zijn broer Otto, waren de twee grote Port ondernemers van CASA BURMESTER.

Gustav Adolf bestuurde het bedrijf met visie en efficiëntie. Hij verhoogde de export van het bedrijf naar nieuwe Europese markten en Amerika. Hij ontwikkelde een nieuwe marketing strategie, registreerde het merk J.W. Burmester in 1900, creëerde nieuwe etiketten,  en won grote prijzen bij nationale en internationale wijncompetities - Lissabon 1888; Berlijn 1888; Parijs 1889; Chicago 1893.

De Eerste Wereldoorlog had een vrij negatieve invloed op de portsector. Het was aan de nieuwe generatie de zaken weer op de rails te krijgen. Hans Steinmetz , schoonzoon van João Guilherme Burmester en zijn neef, Karl Gilbert, zorgden voor het herstel van de export. Zij richtten nieuwe onderdelen op binnen het bedrijf die zich bezig gingen houden met de productie, verkoop en export.

In 1952 nam de generatie Burmester-Gilbert (Helmut en Arnold) de zaken over. In 1962 werd naast Burmester een tweede bedrijf opgericht: Gilberts e Cº. Van generatie tot generatie, werden de heren Burmester en Gilbert geëerd voor hun knowhow en passie voor de Port handel.