Kopke Vintage Ruby port

Aan de top van het Kopkehuis staat de Quinta São Luiz Vintage Port. Deze is het resultaat van één uitzonderlijk goed jaar en uitsluitend gemaakt met de beste wijnen van Quinta São Luiz. Een vintage Port wordt al na twee jaar houtrijping gebotteld. Mits goed bewaard kan de wijn hierna nog tientallen jaren op fles verder rijpen. Jong is hij vol en fruitig van smaak met behoorlijke tannines. Het duurt echter zeker twintig jaar voordat een Vintage Port zijn hoogtepunt bereikt. Tijdens de rijping zet zich een flink depot af in de fles. Om dit depot achter te laten in de fles is het noodzakelijk zo’n fles te decanteren. Een goede Vintage port moet iedereen eens in zijn of haar leven geproefd hebben. Het is namelijk een unieke smaakbeleving en een genot om te drinken. Een goede Vintage port smelt bijna op je tong, geeft daarnaast een zorgvuldig samengesteld boeket af en doet je hunkeren naar meer. Elke slok is een ware betovering. Een Vintage port is de crème de la crème, de koning

 
Past goed bij stevige kazen(waaronder blauwschimmel kaas), noten, druiven, gedroogd fruit of bij chocolade desserts. Maar is ook zeker aan te raden als aperitief.
1985
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao
Het terroir is zand, kalksteen, grind en kleigronden.
2 jaar hourijping
20 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Portugal
Douro
610
1 fles
Wijnhuis Kopke

Kopke is ’s werelds oudste porthuis. Dit porthuis werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke.
Dit porthuis heeft ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan, zoals te herkennen is aan de met de hand beschreven flessen en aandacht voor de verpakkingen. Kopke s gespecialiseerd in Tawny port en dan met name de oude Tawny port (de zogenaamde Colheita’s). De Colheita port is lichter dan een Vintage port en past bij veel meer gelegenheden en maaltijden dan een Vintage port. Een Colheita kenmerkt zich door de bruine/amandel kleur, de geur van gebrande noten, van rozijnen en gedroogd fruit. Hoe ouder de Colheita hoe complexer hij wordt. 80% van de port die gemaakt wordt bij Kopke is Tawny port. Dit porthuis heeft Tawny port in huis van meer dan 100 jaar oud. Maar ook de Ruby’s en Vintage ports zijn heerlijke ports tegen een aantrekkelijke prijs en met name geschikt voor de beginnende portdrinker.

Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei waar de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld liggen met honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. 's Zomers is het er uitzonderlijk heet, 's winters ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt, doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie verschillende soorten.