Kopke Colheita Tawny port

Colheita is een tawny port met jaartal aanduiding. De minimale rijping op vaten is 8 jaar, maar is over het algemeen veel langer. De botteling vindt plaats vlak voor de verkoop. Op het etiket staan het oogstjaar en de datum van botteling aangegeven. Deze Kopke 1976 Colheita port heeft vele jaren op hout gelegen en is heerlijk zacht van smaak. Hierdoor wordt deze port heel zacht en is hij rijk aan heerlijke aroma’s en smaken. De port is lichtbruin gekleurd met een oranje kleurige gloed. Hij geurt verfijnd naar rozijntjes, gedroogd fruit, noten en kruiden. In de mond is deze Tawny vol, zwoel maar toch voldoende fris en met rijkdom: diverse gekonfijte vruchtenindrukken naast rozijnen en krenten.

 
Heerlijk als aperitief of na de maaltijd met harde kazen of noten, karamel dessert, karamel borstplaat met appel en gembergelei, tatin tart, mandarijnen parfait. Serveren tussen 12-14ºC.
1976
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cao
Schist en graniet vermengd met zand, kalksteen, grind en kleigronden.
Minimale houtrijping van 8 jaar
20 %
Sulfiet
kurk
750 ml
Portugal
Douro
609
1 fles
Wijnhuis Kopke

Kopke is ’s werelds oudste porthuis. Dit porthuis werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke.
Dit porthuis heeft ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan, zoals te herkennen is aan de met de hand beschreven flessen en aandacht voor de verpakkingen. Kopke s gespecialiseerd in Tawny port en dan met name de oude Tawny port (de zogenaamde Colheita’s). De Colheita port is lichter dan een Vintage port en past bij veel meer gelegenheden en maaltijden dan een Vintage port. Een Colheita kenmerkt zich door de bruine/amandel kleur, de geur van gebrande noten, van rozijnen en gedroogd fruit. Hoe ouder de Colheita hoe complexer hij wordt. 80% van de port die gemaakt wordt bij Kopke is Tawny port. Dit porthuis heeft Tawny port in huis van meer dan 100 jaar oud. Maar ook de Ruby’s en Vintage ports zijn heerlijke ports tegen een aantrekkelijke prijs en met name geschikt voor de beginnende portdrinker.

Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei waar de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld liggen met honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. 's Zomers is het er uitzonderlijk heet, 's winters ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt, doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie verschillende soorten.