Cava Eximius, Brut

Enkel de beste druiven werden geselecteerd en gebruikt. Licht rokerige neus met een vleugje gist. In de smaak appeltjes, citrus en kweepeer. Lekker fris en mild karakter. De afdronk is levendig, droog en smaakvol.

 
Als aperitief of bij uiteenlopende tapa's.
90% macabeo en 10% chardonnay.
Bruine of roodbruine kalkstenen bodem, met versteende of zanderige ondergrond.
De cava's van Eximius worden net als Champagne gemaakt volgens de m├ęthode traditionelle en gevinifieerd met een 2e gisting in de fles. Het verschil tussen Champagne en Cava zit ondermeer in de gebruikte druivenrassen. Cava's worden gemaakt van de typisch lokale druivenrassen Macabeo en Chardonnay. Deze druivensoorten worden apart geplukt en ontsteeld, waarna het sap wordt gekoeld naar 14 graden en het een pneumatische kneuzing op 0.2 bar ondergaat. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstale
11,5 %
Sulfiet
kurk met muselet
750 ml
Spanje
Valencia
586
6 flessen
Wijnhuis Cava Eximius

Cava Eximius ligt in het Spaanse gebied Requena nabij de stad Valencia in Zuid Oost Spanje. Deze wijnregio staat mede bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige mousserende wijnen. Dit kwaliteitsniveau mag zeker vergeleken worden met hun veel bekendere (en duurdere) Champagne.

Requena ligt in het Zuid Oostelijk deel van Spanje zo'n 40 kilometer ten westen van Valencia. De wijngaarden liggen op zo'n 700 meter hoogte en deze hoogte maakt dat de temperatuurverschillen groot zijn. De dagen zijn er vaak heet maar de nachten zeer koel. Juist deze grote verschillen in dag en nacht temperatuur maken dat de Cava's van Eximius zo verfijnd van karakter zijn. De bodem bestaat er voornamelijk uit kalksteen, mergel en wat zandsteen. Deze ondergrond kan het water goed vasthouden en dat is nodig in dit droge gebied. De cava's van Eximius  worden net als Champagne gemaakt volgens de méthode traditionelle en gevinifieerd met een 2e gisting in de fles. Het verschil tussen Champagne en Cava zit ondermeer in de gebruikte druivenrassen.
Cava's worden gemaakt van de typisch lokale druivenrassen Macabeo en Chardonnay. Deze druivensoorten worden apart geplukt en ontsteeld, waarna het sap wordt gekoeld naar 14 graden en het een pneumatische kneuzing op 0.2 bar ondergaat. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op een gecontroleerde temperatuur van 16/18 graden. Het sap wordt gefilterd en ondergaat een 2e traditionele fermentatie op fles, waarna een minimale rijping van 9 maanden op zijn droesem volgt.

De Cava's van Eximius blinken uit in prijs-kwaliteit. 

Klimaat:

 

Het klimaat is van mediterraan aan de kust tot continentaal in de hoger gelegen streken. Het kwik kan stijgen tot 35ºC in de zomer, en dalen tot -5ºC in de winter, maar wat zo opvallend is in Valencia is dat het zelfs tijdens de zomernachten kan vriezen. Een temperatuur schommeling van 30ºC in 24 uur is niet ongewoon.

 

Ondergrond:
Bruine of roodbruine kalkstenen bodem, met versteende of zanderige ondergrond

Eximius logo